Asset Publisher Asset Publisher

Back

„Festiwal Zdrowia” w Gołdapi

„Festiwal Zdrowia” w Gołdapi

Tradycyjnie już od kilku lat pierwszą niedzielę czerwca Nadleśnictwo Gołdap spędzało wspólnie z organizatorami ,,Festiwalu Zdrowia ,, w Gołdapi

            Jak mowa o zdrowiu to zapewne wszyscy zdają sobie sprawę, że najlepiej o nie zadbać w lesie na łonie przyrody nie skażonej przemysłem gdzie można relaksować się do woli, a piękno przyrody na pewno złagodzi stres dnia codziennego. Takie cudowne doznania zapewnia nam lokalizacja festiwalu w otoczeniu Mazurskich Tężni Solankowych, w zasięgu wzroku Puszczy Rominckiej i jeziora Gołdap. Miejsce to w czasie trwania festiwalu staje się miejscem magicznym.

           Dodatkowym atutem zapewne były atrakcje przygotowane przez Nadleśnictwo Gołdap, a możliwość dzielenia się wiedzą o „dobrym z lasu” i rozpowszechnianie receptur umożliwiających samodzielne przygotowanie między innymi syropu z kwiatów bzu czarnego czy też propagowanie właściwości zdrowotnych ziół, szczególnie tych ziół, które możemy spotkać w lesie, które są dostępne dla każdego znawcy tematu za darmo. Z darów jakie oferuje nam las możemy przygotować pyszną herbatkę nie tylko na zimowe wieczory ale również jako eliksir wzmacniający naszą odporność. Lecznicze właściwości pokrzywy, macierzanki, mniszka lekarskiego, lipy czy też ostrożenia warzywnego zwanego czarcim żebrem są znane ludzkości już od setek lat. A my mamy to wyjątkowe szczęście, że możemy dzielić się zarówno wiedzą jak i produktami jakie oferuje nam „Dobre z lasu” z wyjątkowymi ludźmi, którym nie obce są naturalne sposoby wsparcia organizmu aby jak najdłużej pozostawać w dobry zdrowiu. Dlatego też nie trzeba było nikogo zachęcać do częstowania się pysznościami przygotowanymi na naszym stoisku, promującymi produkty „Dobre z lasu” gdyż nasze stoisko cieszyło się dużym powodzeniem. Szczególnie kwiaty bzu czarnego smażone w cieście naleśnikowym zrobiły tegoroczną furorę. Wydanych zostało ok. 500 szt. placuszków, a teraz powstają kolejne pomysły, które zostaną zaoferowane naszym gościom za rok aby znów wszystkich pozytywnie zaskoczyć. Wszak były już kanapki z pesto z czosnku niedźwiedziego i placuszki z pokrzywą czy też herbatka z lilaka.

        Nie zabrakło również gier i zabaw upowszechniających wiedzę na temat Puszczy Rominckiej każdy uczestnik mógł zakręcić kołem fortuny, a poprawnie odpowiadając na zadane pytanie zdobyć drobny upominek.

         Więcej o produktach „Dobre z lasu” można przeczytać oraz zamówić je na stronie https://www.dobrezlasu.pl/ .