Wydawca treści
Ochrona gatunkowa
Ochrona gatunkowa dotyczy najcenniejszych, unikatowych i rzadkich przedstawicieli flory i fauny.
W Polsce ochroną objętych jest 715 gatunków roślin, 322 gatunków grzybów i 801 gatunków zwierząt. Celem ochrony jest zapewnienie przetrwania i zachowania właściwego stanu gatunków występujących w Unii Europejskiej oraz zachowanie bioróżnorodności gatunkowej i genetycznej. Ochronie podlegają ostoje, stanowiska roślin lub grzybów objętych ochroną poprzez tworzenie stref ochronnych.
W naszym nadleśnictwie licznie występują gatunki roślin i zwierząt chronionych.
Ochroną podlegają m.in :
Rośliny:
ochrona ścisła
- wielosił błęktiny ( Polemonium caeruleum L.)
- nasięźrzał pospolity (Ophioglossum vulgatum L.)
- brzoza niska (Betula humilis Schrank)
- pełnik europejski (Trollius europaeus L.)
- pióropusznik strusi (Matteuccia struthiopteris (L.) Tod.)
- rosiczka okrągłolistna (Drosera rotundifolia L.)
- przylaszczka pospolita (Hepatica nobilis Mill.)
- lilia złotogłów (Lilium martagon L.)
ochrona częściowa
- kocanki piaskowe (Helichrysum arenarium (L.) Moench)
- wawrzynek wilczełyko (Daphne mezereum L.)
- bagno zwyczajne (Rhododendron tomentosum Harmaja)
- podkolan zielonawy (Platanthera chlorantha (Custer) Rchb.)x
- bobrek trójlistkowy (Menyanthes trifoliata L.)
- czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum L.)
Zwierzęta:
- kumak nizinny (Bombina bombina)
- traszka grzebieniasta (Triturus cristatus)
- bocian czarny (Ciconia nigra)
- orlik krzykliwy (Clanga pomarina)
- rybołów (Pandion haliaetus)
- bielik zwyczajny (Haliaeetus albicilla)
- Żubr europejski (Bison bonasus)
- Wilk szary (Canis lupus)
- Łoś euroazjatycki (Alces alces)
- Bóbr europejski (Castor fiber)
Najnowsze aktualności
Ugotuj sobie święta z dziczyzny
Ugotuj sobie święta z dziczyzny
Lubisz gotować, poznawać nowe smaki, uczyć się nowych technik kulinarnych? To coś dla Ciebie! Już dziś ruszają zapisy na bezpłatne warsztaty kulinarne pn."Ugotuj sobie święta z dziczyzny".
Pod czujnym okiem profesjonalnej szefowej kuchni - Ewy Bałdyś-Jakuć, przygotujemy wyśmienite potrawy z produktów pochodzących z lasu. W menu m.in. rosół z przepiórki z browikami i kluskami rozmarynowymi, gulasz z jelenia z trawą żubrową na podpłomykach gryczanych, pierogi z dziczyzną i wędzoną słoniną a na koniec deser jeżynowy z syropem z pędów młodej sosny i kruszonką z orzechów laskowych.
Podczas warsztatów opowiemy o właściwościach odżywczych i walorach smakowych dziczyzny i innych naturalnych produktów pochodzących z lasu. Będzie trochę o odpowiednich sposobach przyrządzania oraz właściwym przechowywaniu produktów runa leśnego.
Mamy tylko 30 miejsc! Decyduje kolejność zgłoszeń! Zapisów dokonujemy wyłącznie drogą mailową, pod adresem: anna.jakimiuk@bialystok.lasy.gov.pl
Przed zgłoszeniem należy zapoznać się z regulaminem uczestnictwa w warsztatach.
Aby zgłoszenie było ważne, należy w treści maila wpisać:
„Oświadczam, iż zapoznałem/am się z treścią Regulaminu i akceptuję jego warunki
i zasady” oraz podać imię i nazwisko uczestnika, jego numer telefonu oraz adres e-mail.
O zakwalifikowaniu się na warsztaty lub wpisaniu na listę rezerwową, zostaną Państwo powiadomieni zwrotną informacją mailową.