Wydawca treści
Ochrona gatunkowa
Ochrona gatunkowa dotyczy najcenniejszych, unikatowych i rzadkich przedstawicieli flory i fauny. W Polsce ochroną ścisłą objętych jest 584 gatunków roślin, 90 gatunków grzybów i 732 gatunków zwierząt. 65 proc. gatunków dzikiej flory i fauny Polski to gatunki leśne.
W naszym nadleśnictwie licznie występują gatunki roślin i zwierząt chronionych .
Ochroną podlegają m.in :
- rośliny:
ochrona ścisła
- wielosił błęktiny (Polemonium coreliueum)
- nasięźrzał pospolity (Ophioglossum vulgatum)
- brzoza niska (Betula humilis)
- pełnik europejski (Trollius europaeus)
- pióropusznik strusi (Matteucia struthiopteris)
- rosiczka okrągłolistna (Drosera rotundifolia)
- przylaszczka pospolita (Hepatica nobilis)
- wielosił błękitny (Polemonium coeruleum)
- wawrzynek wilczełyko (Daphne mezereum)
- bagno zwyczajne (Ledum palustre)
- lilia złotogłów (Lilium martagon)
- podkolan zielonawy (Platanthera chlorantha)
ochrona częściowa
- kocanki piaskowe (Helichrysum arenarium)
- porzeczka czarna (Ribes nigrum)
- kalina koralowa (Viburnum opulus)
- kruszyna pospolita (Frangula alnus)
- konwalia majowa (Convallaria majalis)
- kopytnik pospolity (Asarum europaeum)
- bobrek trójlistkowy (Menyanthes trifoliata)
- marzanka wonna (Asperula adorata)
- czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum)
2. zwierzęta:
- kumak nizinny (Bombina bombina)
- traszka grzebieniasta (Triturus cristatus)
- bocian czarny (Ciconia nigra)
- orlik krzykliwy (Clanga pomarina)
- rybołów (Pandion haliaetus).
Najnowsze aktualności
Ugotuj sobie święta z dziczyzny
Ugotuj sobie święta z dziczyzny
Lubisz gotować, poznawać nowe smaki, uczyć się nowych technik kulinarnych? To coś dla Ciebie! Już dziś ruszają zapisy na bezpłatne warsztaty kulinarne pn."Ugotuj sobie święta z dziczyzny".
Pod czujnym okiem profesjonalnej szefowej kuchni - Ewy Bałdyś-Jakuć, przygotujemy wyśmienite potrawy z produktów pochodzących z lasu. W menu m.in. rosół z przepiórki z browikami i kluskami rozmarynowymi, gulasz z jelenia z trawą żubrową na podpłomykach gryczanych, pierogi z dziczyzną i wędzoną słoniną a na koniec deser jeżynowy z syropem z pędów młodej sosny i kruszonką z orzechów laskowych.
Podczas warsztatów opowiemy o właściwościach odżywczych i walorach smakowych dziczyzny i innych naturalnych produktów pochodzących z lasu. Będzie trochę o odpowiednich sposobach przyrządzania oraz właściwym przechowywaniu produktów runa leśnego.
Mamy tylko 30 miejsc! Decyduje kolejność zgłoszeń! Zapisów dokonujemy wyłącznie drogą mailową, pod adresem: anna.jakimiuk@bialystok.lasy.gov.pl
Przed zgłoszeniem należy zapoznać się z regulaminem uczestnictwa w warsztatach.
Aby zgłoszenie było ważne, należy w treści maila wpisać:
„Oświadczam, iż zapoznałem/am się z treścią Regulaminu i akceptuję jego warunki
i zasady” oraz podać imię i nazwisko uczestnika, jego numer telefonu oraz adres e-mail.
O zakwalifikowaniu się na warsztaty lub wpisaniu na listę rezerwową, zostaną Państwo powiadomieni zwrotną informacją mailową.