Wydawca treści
Zasoby leśne
Nadleśnictwo Gołdap wyróżnia się bardzo dużą żyznością siedlisk leśnych.
Zdecydowanie dominują siedliska lasowe, zajmujące łącznie w nadleśnictwie 83 % powierzchni leśnej. Średni wiek drzewostanów nadleśnictwa wynosi obecnie 57 lat, a przeciętna zasobność drzewostanów wynosi 229m3/ha.
Udział siedlisk:
- lasowe - 82 % - drzewostany liściaste oraz z przewagą gatunków liściastych,
- borowe - 15 % - drzewostany lesiste oraz z przewagą gatunków iglastych,
- olsy - 3 % - drzewostany porastające żyzne tereny bagienne, najczęściej okresowo zalewane, najczęstszy gatunek to olsza.
Udział gatunków:
- świerk - 40 %
- dąb - 19 %
- sosna - 17 %
- brzoza - 11 %
- olsza - 8 %
- jesion - 2 %
- pozostałe - 3 %
Udział drzewostanów w klasach wieku:
- I klasa - 9 %
- II klasa - 17 %
- III klasa - 35 %
- IV klasa - 17 %
- V klasa - 5 %
- VI klasa - 3 %
- VII klasa i starsze - 8 %
- 6 % - drzewostany w klasie odnowienia.
Najnowsze aktualności
Ugotuj sobie święta z dziczyzny
Ugotuj sobie święta z dziczyzny
Lubisz gotować, poznawać nowe smaki, uczyć się nowych technik kulinarnych? To coś dla Ciebie! Już dziś ruszają zapisy na bezpłatne warsztaty kulinarne pn."Ugotuj sobie święta z dziczyzny".
Pod czujnym okiem profesjonalnej szefowej kuchni - Ewy Bałdyś-Jakuć, przygotujemy wyśmienite potrawy z produktów pochodzących z lasu. W menu m.in. rosół z przepiórki z browikami i kluskami rozmarynowymi, gulasz z jelenia z trawą żubrową na podpłomykach gryczanych, pierogi z dziczyzną i wędzoną słoniną a na koniec deser jeżynowy z syropem z pędów młodej sosny i kruszonką z orzechów laskowych.
Podczas warsztatów opowiemy o właściwościach odżywczych i walorach smakowych dziczyzny i innych naturalnych produktów pochodzących z lasu. Będzie trochę o odpowiednich sposobach przyrządzania oraz właściwym przechowywaniu produktów runa leśnego.
Mamy tylko 30 miejsc! Decyduje kolejność zgłoszeń! Zapisów dokonujemy wyłącznie drogą mailową, pod adresem: anna.jakimiuk@bialystok.lasy.gov.pl
Przed zgłoszeniem należy zapoznać się z regulaminem uczestnictwa w warsztatach.
Aby zgłoszenie było ważne, należy w treści maila wpisać:
„Oświadczam, iż zapoznałem/am się z treścią Regulaminu i akceptuję jego warunki
i zasady” oraz podać imię i nazwisko uczestnika, jego numer telefonu oraz adres e-mail.
O zakwalifikowaniu się na warsztaty lub wpisaniu na listę rezerwową, zostaną Państwo powiadomieni zwrotną informacją mailową.